cat esp eng
TREN DE PALAU - EL MES PETIT DELS TRENS GRANS
 
 
INICI QUÈ ÉS ? QUI SOM ? ON ESTEM?
 
 
 
Les Instal·lacions:
Trobaràs les característiques tècniques de les nostres instal·lacions.
 
Els Trens:
Un recull de tot el material construït per els socis del Tren de Palau.
 
Els Horaris :
Si vols venir amb nosaltres aquí tens els nostres horaris.
 
La Nit del Tren :
Al solstici d'estiu es la festa principal de la Associació.
 
Galeria de videos :
També nosaltres hem gravat vídeos, estan posats a Youtube, però aquí tens la col•lecció per no anar-los buscant.
 
Imatges de trens :
Fotografies de trens circulant.
 
Galeria de imatges :
Galeria de imatges en que sumen els paisatges del Parc de l'Hostal de Fum amb el Tren de Palau.
 
Imatges del inici :
Fotografies que per nosaltres ja son història
 
Imatges de la nevada :
Nevada del 28 de febrer de 2018 amb fotografies d'en Jordi Valero i Ricard Soler
 
Extensió Via 4:
Es un butlletí que entreguem regularment a tots els socis i altres associacions.
 
El Poble :
Habitat des de la prehistòria, aquest indret apareix en documents de fa mil anys.
 
Llocs d'interès :
Al poble de Palau-solità i Plegamans podem trobar tot un munt de llocs que poden ser del nostre interès i que podem visitar.
 
Els Enllaços :
No som els únics en el mon dels trens. Aquí tens alguns enllaços amb companys de la nostra afició.
 
Els Documents :
Un petit arxiu del Tren de Palau per consultar.
 
El Calderí
Era el "tren de Caldes", o sigui de Mollet a Caldes de Montbui, per Palau. Per això el nostre es diu "Tren de Palau", en record del seu germà gran, tants anys absent.
 
Els Trens Petits
Una intensa i llarga historia dels petits trens artesanals, recreatius i tripulats. Els primers anys del Tren de Palau.
 
FIVV
Fotografies recuperades de l'oblit i després de la seva acurada restauració, són comentades per un expert en història ferroviària que les fan doblement atractives.
 
Edmondson:
Historia dels clàssics bitllets de molts ferrocarrils.
 
Els Ponts:
Els ponts de gelosia, una petita descripció d'aquestes fascinats estructures.
 
Via i obres
bloc
Col·locació d'una nova via a CBt
Durant el més d'abril i maig s'ha construït una nova agulla al pati de les cotxeres, per afegir la via auxiliar número 5 a Can Boada terme.
Una vegada acabada, el dia 20 de maig, varis socis, l'han posat sobre uns bogies i la van arrossegar per la via a través del túnel fins al seu lloc a on van procedir al seu muntatge.
Aquesta via nº5, no operativa per els viatgers, ajudarà a simplificar les múltiples maniobres que es fan quan està en servei el tren llarg de sis cotxes.
blc
23-05-2023
bloc
Nou sistema de contenció de balast
A partir de la obra que es va fer ja fa molts anys a la recta de terme per aguantar el balast al seu lloc consistent en alinear unes biguetes de ciment armat, ens l'hem empescat per fer el mateix a altres llocs de la línia que mereixen una atenció especial per tal de mantenir la via al seu lloc.
Degut a que el balast no es gaire alt, hem triat aquest mètode per la seva relativa comoditat en col•locar-les, no pesen com els grans vorals de la recta llarga i es poden alinear amb un mínim de dificultat.
blc
13-10-2017
bloc
Canvi de tram de via
Les arrels mes el pes del material, pot provocar la deformació de la via si no es localitza a temps el problema.
En el cas de trobar un tros deformat, pertoca fer un tram nou, hem d'arrencar les arrels, posar balast nou i nivellar. Ja en tenim la ma trencada. En un matí va quedar fet.
blc
10-01-2016
bloc
Poda d'arbres.
Com cada entrada de curs, ens veiem obligats a tallar branques seques dels arbres que estàn per sobre de la vía i poden posar en perill trens i viatgers.
A més hem de fer una repassada a les verdisses que després de les pluges d'agost han crescut força.
En aquest cas la naturalesa és previsible, cada setembre hem de fer la mateixa feina.
blc pasanivell
12-09-2015
bloc
Muret de contenció de balast.
S'ha construït un muret de contenció del balast a una de les parts més llunyanes de la línia del Tren de Palau.
En aquesta part es va posar un teixit protector contra l'acció d'arrels que junt amb el terreny força fangós i l'acció dels ramats de bens fent la pastura, el balast ens queda molt escampat perdent les seves propietats de sustentació de la via.
En diverses parts encara falta per construir altres murets de contenció.
blc pasanivell
14-02- 2015
bloc
Els esbarzers
Al parc de l'Hostal de Fum hi ha molts tipus d'arbres, arbusts, herbes i matolls. Com arreu, també n'hi ha els esbarzers que és una planta perenne arbustiva sarmentosa de tiges llargues, robustes, anguloses i arquejades que conté molts i forts aculis (punxes) en forma de falç.
Es la planta dominant de les bardisses i considerada com a vegetació invasora perquè tendeix a estendre's ràpidament ocupant grans extensions. Per tal de cercar més llum, s’enfila als arbres que creixen al seu voltant i arriben a ofegar-los degut al seu gran pes i embalum.
S'eradica amb molta dificultat doncs no es destrueix ni tallant-la ni cremant-la. També es molt difícil eliminar-la amb herbicides.
Qui no s'ha punxat amb un d'aquest arbusts?
Quan tenim un arbre ple d'aquestes bardisses al costat de la via, comporta el perill d'esgarrinxades als viatgers del tren i per això hem d'actuar com una autèntica "brigada de parcs i jardins". S'ha de fer una bona neteja i tallar els arbres que es podreixen a fi d'evitar la proliferació d'aquestes molestes bardisses.
blc
11-03-2014
bloc
Recta llarga
rectallarga
Des de finals de l'any passat, en una part d'uns 100 metres a la secció segona entre Can Boada-enllaç i el Pi Gran, entre les que hi ha una distància de 384 metros, hem portat a terme una acció de millora del calaix de via similar a la que es va fer entre el juny del 2010 i desembre de 2011 a la trinxera.
Consisteix a rectificar l'alineació altimètrica per obtenir un perfil mes constant a l'hora que muntar també unes vorades prefabricades de formigó que protegeixen el balast i facilita el manteniment.
Donat que la via passa molt a prop del camí de bicicletes i que estem en un parc, qualsevol joc infantil relacionat amb la via, com per exemple posar-hi pedretes, caminar damunt d'un rail o fer saltar la "bici" son proeses que sovint els pares s'ho miren amb complaença veient com els fills demostren la seva gosadia.
Per això, des del Tren de Palau, i sense voler anar en contra d'aquestes mostres de bona complicitat paterno-filials i abans que les coses arribin a mes, ens hem decidit per aixecar el nivell de la rasant uns vint centímetres i protegir el llit de balast amb vorades de formigó.
La sola presencia d'aquesta petita infraestructura, haurà de dissuadir-ne la seva utilització per altres fins, sobretot els mes perjudicials per a la via com son el pas de les bicicletes i a vegades alguns automòbils o furgonetes, provocant la dispersió de la grava la desalineació de la via o també el perill d'alguna caiguda dels que hi transiten emulant al tren.
tdp blc tdp
bloc
Pas a nivell
Al llarg de tota la línia, no teníem cap lloc senyalitzat ni marcat per passar els vianants i les bicicletes en el camí de Palau a Santa Perpètua.
Això feia que per tot arreu ens trobéssim gent creuant per la via.
L’Ajuntament de Palau coneixedor de la problemàtica existent, va encarregar aquest pas a nivell convenient marcat amb senyals reglamentàries.
Esperem que els usuaris s’acostumin a passar per aquest lloc i evitem possibles ensurts.
blc pasanivell
bloc
Continuen les nostres amigues arrels
Com es pot veure a la fotografia, en pocs anys les arrels del xops es poden arribar a fer realment grans, parlem d’arbres plantats ara fa uns quinze anys i avui molts d’ells una persona adulta ja no els pot abraçar.
Encara que posem una barrera contra elles, n’hi han que volen continuar fent la seva feina inclús quan ja estan tallades.
Aquí en tenim una que ja mig podrida encara continua desnivellant la via.
blc cl1
bloc
Claveguerons
Construcció de diversos claveguerons amb tub de PVC rematat amb pantalles de formigó per tal d'evitar l'embassament de pluvials i conservar el drenatge de la via sense contaminar el balast i fer malbé el ferro de la via. blc cl1
bloc
Barrera conta les arrels
Per tal d'evitar el continu problema del manteniment de la via com a conseqüència del creixement de les arrels dels arbres, hem instal·lat una barrera impenetrable per aquestes arrels, aplicant de manera vertical una pantalla de polietilè d'alta densitat especialment concebuda per aquesta finalitat.
Aquest producte d'un mil·límetre de gruix té una vida útil de 50 anys col·locat dins d'una rasa d'un metre de profunditat.
blc cl1
bloc
puja --->>
 
 
www.trendepalau.cat
tren@trendepalau.cat
 
 
Associació Cultural d'Amics del Ferrocarril - Tren de Palau
Casa de cultura "Can Cortès"
Camí Reial, 56
08184 - Palau-solità i Plegamans - Barcelona
Nota Legal