cat esp eng
TREN DE PALAU - EL MES PETIT DELS TRENS GRANS
 
 
INICI QUÈ ÉS ? QUI SOM ? ON ESTEM?  
 
 
EDMONDSON
 
Història del bitllet de tren.
 
Thomas Edmondson
 
Com era el sistema dels bitllets Edmondson?
 
Més sobre bitllets
 
Bibliografía
 
Com era el sistema dels bitllets Edmondson?
El bitllet es va introduir a la dècada de 1840 i controlava els ingressos de la recaptació i del cobrament de tots els bitllets segons les tarifes vigents de les diferents classes.

Tot el sistema des de la impressió fins el emmagatzematge a les caixes de bitllets, emissió, etc., es basava en les mides del bitllet que són un component essencial del sistema.

Aquest bitllets estaven impresos en una cartolina tallada a 1 7/32” per 2 ¼” ( 30,9 per 57,1 mm) i un gruix de 1/32” (0,79 mm). Aquestes mides fixades per Edmondson en els primers dies es van fer normals a gairebé tots els països.

El següent pas va ser el més laboriós, es tractava de donar a cada bitllet un número correlatiu. Un cop fet això, els bitllets eren col·locats ordenadament en una caixa especial, llestos per la venda.

A Espanya,  perquè no es perdessin, es subjectaven cada 100 unitats amb un filferro que passava pel forat del mig, i després es precintaven amb un plom.

Al vendre’s el bitllet, es composava amb un aparell de timbrar que li estampava la data remarcant el cartró.

Els bitllets per a les diferents destinacions i classes, es guardaven en ordre numèric dins d'un armari que es podia tancar i permetia veure'n les existències per una ranura.

Els diferents colors i combinacions ajudaven al revisor a distingir ràpidament els tipus de bitllet, d’un cop d'ull, amb les tarifes, dies especials, etc. A la part posterior es podia indicar si el viatger estava subjecte a normes o reglaments de l’empresa.

Generalment els bitllets de primera classe eren de color groc, en color verd els de segona i marró els de tercera. Quan existia la quarta classe eren grisos. Si el bitllet portava una reducció de preu seguia sent del mateix color però amb dues ratlles vermelles al ample del cartró. Els de color blau representaven recàrrecs per butaca o saló. Els gratuïts de carnet de ferroviari eren de color taronja, i també havia bitllets d'andana de color blanc.
blc
millhillstation
Bitllet imprès a Mills Hill Station, del Manchester & Leeds Railway
 
TdP000002
Al tren de Palau, els bitllets Edmondson eren de la mida de 30,7x56,7 mm i un gruix de 0,9 mm
 
maquina
Màquina d'imprimir bitllets Edmondson
 
precinto
Bloc de 100 bitllets precintats amb plom
 
Uns bitllets de color blanc es feien servir per autoritzar als maquinistes a passar a l'estació propera per efectuar un encreuament, maniobra o qualsevol servei donat per una locomotora a una estació.

Per a picar els bitllets es fa servir una tenalla especial (obliterador) que, amb un punxó hi fa un forat que a l’hora permet saber, per la forma del forat, l’agent que ha fet la revisió.

 
composar obliterador punxo
Aparell de composar Obliterador Formes de punxó
continuar ---->
09-04-2013
 
 
www.trendepalau.cat
tren@trendepalau.cat
 
 
Associació Cultural d'Amics del Ferrocarril - Tren de Palau
Casa de cultura "Can Cortès"
Camí Reial, 56
08184 - Palau-solità i Plegamans - Barcelona
Estatuts
Reglament de Regim Intern
Reglament de Circulació
Nota Legal