cat esp eng
TREN DE PALAU - EL MES PETIT DELS TRENS GRANS
 
 
INICI QUÈ ÉS ? QUI SOM ? ON ESTEM?  
 
 
EDMONDSON
 
Història del bitllet de tren.
 
Thomas Edmondson
 
Com era el sistema dels bitllets Edmondson?
 
Més sobre bitllets
 
Bibliografía
 
Thomas Edmondson
Nascut el 30 de juny del 1792 a Lancaster, Thomas Edmondson es l'inventor del bitllet de tren que du el seu nom, “Edmondson”.

Primer va fer d’aprenent d'ebenista, i després va treballar en una botiga de queviures. L'any 1836 va començar com a cap d'estació a Milton (després nomenada Brampton) dins del ferrocarril de Newcastle a Carlisle, Anglaterra, annexionat parcialment l’any 1862 al ferrocarril del Nord-est.
Allà va veure les enormes dificultats del sistema dels títols de transport (bitllets), i li va donar moltes voltes al problema.

El temps lliure entre les arribades i sortides de trens el va aprofitar perfeccionant la idea del seu sistema. Es tractava d'un tros de cartó imprès amb els detalls del viatge, que es numerava a mà i es validava amb un aparell que hi posava la data en el moment de la venda. El ferrocarril de Newcastle a Carlisle va mostrar poc interès en aquestes invencions.
edmondson
Thomas Edmondson
 
En ser inaugurart el ferrocarril Manchester & Leeds, Thomas Edmondson hi va entrar a treballar arribant a ser el director general.

El seu sistema de bitllets va tenir tant d’èxit que el mateix Edmondson va patentar la màquina impressora que preparava lots complerts de bitllets amb els números de sèrie correlatius i totes les informacions.

Amb els drets de la patent, va poder cobrar un cànon a les companyies ferroviàries per valor de deu xílings anuals per cada milla de les rutes, de manera que una línia de 100 milles pagava 50 lliures a l’any.

Va morir a Manchester el 22 de maig de 1851.

 
maquinagoebel
Màquina Goebel, una de les que imprimia els bitllets Edmondson
continuar ---->
09-04-2013
 
 
www.trendepalau.cat
tren@trendepalau.cat
 
 
Associació Cultural d'Amics del Ferrocarril - Tren de Palau
Casa de cultura "Can Cortès"
Camí Reial, 56
08184 - Palau-solità i Plegamans - Barcelona
Estatuts
Reglament de Regim Intern
Reglament de Circulació
Nota Legal